• +371 22330877
  • bio@persc.lv
  • Pļavas iela 3A, Cēsis, Cēsu novads, LV-4101

Bioloģiskās lauksaimniecības sertificēšana ir process, kas apliecina, ka lauksaimniecības produkti ir audzēti vai ražoti atbilstoši bioloģiskajiem standartiem.

 

Kam nepieciešama bioloģiskās lauksaimniecības sertifikācija?

Bioloģiskās lauksaimniecības sertifikācija ir nepieciešama lauksaimniekiem, ražotājiem un pārstrādātājiem, kas vēlas tirgot savu produkciju kā bioloģisku un izmantot attiecīgus bioloģiskos marķējumus. Tā ir būtiska tiem, kas vēlas oficiāli apliecināt, ka viņu ražošanas metodes atbilst bioloģiskās lauksaimniecības standartiem un prasībām.

Šāda sertifikācija ir nepieciešama:

  • Lauksaimniekiem, kas audzē bioloģiskos produktus, piemēram, augļus, dārzeņus, graudus, lopkopības produktus utt.
  • Pārtikas ražotājiem un pārstrādātājiem, kuri vēlas piedāvāt bioloģiskas izcelsmes produktus, piemēram, gaļu, piena produktus, konservus, cepumus, dzērienus un citus.
  • Mazumtirgotājiem, kas tirgo bioloģiskos produktus un vēlas nodrošināt klientiem uzticamu garantiju par produkcijas izcelsmi un kvalitāti.
  1.  

Ko dod bioloģiskās lauksaimniecības sertifikācija?

Bioloģiskās lauksaimniecības sertifikācija sniedz vairākas būtiskas priekšrocības gan ražotājiem, gan patērētājiem:

  1. Oficiāla atbilstība standartiem: Sertifikācija apliecina, ka uzņēmums vai saimniecība ievēro noteiktos bioloģiskās lauksaimniecības standartus un prasības, kas nosaka aizliegumus izmantot sintētiskos pesticīdus, ķīmiskos mēslojumus, ģenētiski modificētus organismus (ĢMO), kā arī nosaka noteikumus par ilgtspējīgu ražošanu un dzīvnieku labturību.
  2. Tirgus pieejamība: Sertifikācija ļauj lauksaimniekiem un ražotājiem piekļūt bioloģiskās produkcijas tirgiem, gan vietējā, gan starptautiskā līmenī. Tas palielina iespējas pārdot preces ar augstāku pievienoto vērtību.
  3. Bioloģiskā marķējuma izmantošana: Sertificētie uzņēmumi var lietot bioloģiskās produkcijas marķējumu (ekosertifikācijas logo), kas palīdz patērētājiem identificēt bioloģiskos produktus un sniedz uzticību, ka produkts atbilst noteiktajām prasībām.
  4. Patērētāju uzticība: Bioloģiskā sertifikācija nodrošina patērētājiem pārliecību par produkcijas kvalitāti un tās bioloģisko izcelsmi, kas veicina lojalitāti un pieprasījumu pēc šādiem produktiem.
  5. Videi draudzīga un ilgtspējīga ražošana: Sertifikācija veicina ilgtspējīgu lauksaimniecību, kas atbalsta augsnes veselību, bioloģisko daudzveidību un samazina vides piesārņojumu, tādējādi pozitīvi ietekmējot arī sabiedrību un vidi kopumā.
  6. Konkurētspējas palielināšana: Sertificētie bioloģiskie produkti bieži vien ir augstākas cenas produkti tirgū, kas var palīdzēt palielināt uzņēmuma konkurētspēju un rentabilitāti.

Kopumā bioloģiskās lauksaimniecības sertifikācija sniedz uzņēmumiem iespēju izcelties tirgū un nodrošināt patērētājus ar kvalitatīviem un uzticamiem produktiem, kas veicina gan ilgtspējīgu saimniekošanu, gan ekoloģisko līdzsvaru.

 

Kā notiek sertificēšana?

Sertificēšanas shēma bioloģiskās lauksaimniecības sertifikācijai ir izveidota, lai nodrošinātu atbilstību noteiktajiem bioloģiskās lauksaimniecības standartiem un noteikumiem. Tās galvenie soļi ir šādi:


1. Pieteikšanās sertifikācijai

Lauksaimnieks vai ražotājs iesniedz pieteikumu sertificēšanas institūcijai, norādot visu nepieciešamo informāciju par saimniecību vai ražošanas procesu. Iesniegtā informācija tiek pārskatīta, lai novērtētu, vai saimniecība vai uzņēmums atbilst bioloģiskās lauksaimniecības normatīvajām prasībām. Tiek analizēta informācija par audzēšanas, ražošanas un pārstrādes metodēm.


2. Sertifikācijas līgums

Pēc pieteikuma apstiprināšanas tiek slēgts sertifikācijas līgums starp sertificēšanas iestādi un lauksaimnieku vai ražotāju. Līgumā tiek noteikti sertifikācijas nosacījumi, kā arī pušu pienākumi un atbildības.


3. Sākotnējā pārbaude

Sertifikācijas iestāde veic dokumentu un uz vietas veiktu darbību izvērtēšanu, lai pārliecinātos, ka lauksaimniecības vai ražošanas prakses atbilst bioloģiskās lauksaimniecības standartiem. Izvērtēšanas laikā var tikt veikta arī paraugu ņemšana analīzēm.


4. Atbilstības novērtēšana

Pamatojoties uz izvērtēšanas rezultātiem, tiek pieņemts lēmums par sertifikācijas piešķiršanu vai atteikšanu. Ja tiek konstatētas neatbilstības, lauksaimniekam vai ražotājam tiek dots laiks veikt nepieciešamos uzlabojumus.


5. Sertifikāta izsniegšana


Ja visi bioloģiskās lauksaimniecības kritēriji ir izpildīti, tiek izsniegts sertifikāts. Tas apliecina, ka produkcija atbilst bioloģiskās lauksaimniecības standartiem, un tā drīkst tikt marķēta ar attiecīgo bioloģisko sertifikācijas marķējumu.


6. Uzraudzība

Lai saglabātu sertifikāciju, lauksaimniekiem un ražotājiem regulāri jāveic uzraudzības pārbaudes. Uzraudzība notiek vismaz reizi gadā un ir nepieciešama, lai pārliecinātos, ka tiek ievēroti bioloģiskās lauksaimniecības standarti. Papildus regulārajām pārbaudēm, SIA “Sertifikācijas centrs” ir tiesības veikt arī ārpuskārtas pārbaudes, piemēram, ja rodas aizdomas par neatbilstību vai ir saņemti ziņojumi par iespējamām problēmām ar produkcijas kvalitāti vai ražošanas procesiem. Šādas pārbaudes palīdz nodrošināt nepārtrauktu atbilstību standartiem un aizsargāt bioloģisko produkciju uzticamību.


7. Sertifikāta atjaunošana

Sertifikāts ir derīgs ierobežotu laiku, parasti vienu gadu, pēc kura ir jāveic atkārtots novērtējums, lai to atjaunotu. Tas ietver jaunu dokumentu pārbaudi un auditu uz vietas.